ČO LETÍ V ROKU 2023

Poznáte teóriu mávania motýlích krídel? Tá hovorí, že malá udalosť na jednom konci sveta, ako napríklad mávnutie motýlích krídel, môže mať obrovský vplyv na udalosti na druhom konci sveta. Keď sme premýšľali o tom, čo bude letieť v roku 2023, netušili sme, že k podobným záverom ako my dospeli aj dizajnérski vizionári na druhom konci sveta. Vybrali sme farby, ktoré rezonujú s prírodou, rovnako ako oficiálna farba roka Viva Magenta, ktorá nachádza inšpiráciu v prírodnom farbive purpure.

Naša voľba padla na prírodné odtiene, ktoré majú na ľudí blahodarný, upokojujúci, ale aj povzbudzujúci účinok. Príroda sa neštíti farieb. Nájdeme v nej netušenú pestrosť, ale aj uvoľňujúcu zemitosť.

INŠPIRÁCIA VŠADE, KAM SA POZRIETE

Prvým motívom trendových predložiek GRUND na nadchádzajúci rok je samotná príroda vo svojej sile. Motívy kôry stromov, kameňov alebo konárov vnesú do vášho interiéru povestnú pokojnú silu. Trpezlivú, a predsa nezdolnú. Ďalšiu inšpiráciu nájdete vo vode v jej najčistejšej podobe, vždy osviežujúcej, harmonickej s blahodarnými účinkami na telo i dušu. Od vody sme zdvihli zrak k oblohe, ktorá môže hrať nespočetnými farbami, od sivej či fialovej, ktoré sa dajú ľahko kombinovať s inými doplnkami, až po provokatívne farby západu slnka. Práve medzi nimi objavíte okrem iného aj Viva Magenta, ktorá udáva smer pre tento rok.

Zdrojom inšpirácie sa pre nás stala aj príroda vo svojej najjemnejšej podobe. V minimalistickom interiéri najlepšie vyniknú vzory kože rôznych miestnych zvierat, chrobákov, motýľov alebo plazov, ktoré sú majstrami maskovania. Nežiadajú si pozornosť, práve naopak. Keď však raz uvidíte mimikry, utkvejú vám v pamäti a zapôsobia na vás svojou rafinovanosťou. Poslednou farbou, hoci nie v poradí, je eukalyptová. Vďaka prírode môže človek robiť to najdôležitejšie pre svoje prežitie: dýchať. Práve táto farba nám umožňuje voľne dýchať tam, kde to najviac potrebujeme, v bezpečí vlastného domova.

AKO VYZERAJÚ TRENDY NA ROK 2023 PODĽA GRUND

trendy_2023_21022023_POWERFUL NATURE-1

Mocná príroda je všade okolo nás. Vpustime ju do svojich domovov a čerpajme energiu z dotyku mäkkých materiálov. Nechajme sa rozmaznávať bavlneným vláknom a farbami prírody. Svetlé béžové až hnedé tóny patria do prírodných drevených interiérov. Motívy kôry stromov, kameňov, konárov doplnia minimalistické interiéry. Vdýchnu mu ľahkosť a rozmanitosť.

trendy_2023_21022023_WELLNESS BLUE-1

Voda je život. Jej chlad nás osviežuje. Jej čistota dobíja. Farba vody je odrazom prostredia, ktorým preteká. Uvoľnime sa a odpočívajme v objatí jemnosti a pohodlia. Vnímajme upokojujúci vplyv modrých a zelených tónov. Farby oceánu právom patria do wellness zóny. Kombinácia mora, oblohy a stromov prináša pokoj duši a odpočinok telu. Kombináciou týchto odtieňov dosiahneme harmonický interiér.

trendy_2023_21022023_LILAC SKY-1

Jedinečná a omamná vôňa orgovánu dokáže opojiť myseľ. Drobné kvietky rozpukajú na jarnom slnku a my sa ponoríme do zasnenej nálady a pocitu šťastia. Dizajnéri milujú fialové odtiene. Jej zladenie s bielymi a sivými tónmi pozdvihne interiér. Ľaliová, farba orgovánu, sa neustále vracia do módnych trendov. Môžeme ju použiť na doplnky a dekorácie stien. S jemným kvetinovým vzorom ľahko vytvoríte elegantný vzhľad.

trendy_2023_21022023_MASKED WORLD-1

Najväčší majstri maskovania žijú v prírode. Tvori, ktorí sa prispôsobujú svojmu prostrediu a splývajú s ním. Aj my si niekedy želáme byť neviditeľní. Nadviažme kontakt s farbami zeme. Sivo-zelené odtiene doplnené krémovou bielou a hnedou sa hodia do minimalistického interiéru. Vyniknú aj v drevených miestnostiach s nádychom naturalizmu. Inšpiráciou je farebnosť a vzory koží zvierat, chrobákov, motýľov a plazov, ktoré žijú v našich lesoch.

trendy_2023_21022023_DANCING AT SUNSET-1

Letná obloha sa stáva dramatickou. Azúrová modrá sa mení na koncert divokého ohňa. Vzduch sa ochladzuje, chce sa vám tancovať. Podvečerná letná obloha pri západe slnka je inšpiráciou pre umelcov mnohých odborov. Ohnivé farby dobíjajú energiou. V správnych kombináciách dokážu rozžiariť interiér a stať sa jeho solitérom. Organické tvary inšpirované divokou oblohou im dodávajú správnu dynamiku.

trendy_2023_21022023_GREEN EUCALYPTUS-1

Výnimočný eukalyptus v rastlinnej ríši láka svojou vôňou a farbou. Jeho význam v prírode sa odráža v jeho kráse a liečivých vlastnostiach. Zhlboka sa nadýchnite. Kvetinové motívy sú súčasťou interiérového dizajnu už desaťročia. Zachytenie farebnosti eukalyptu nie je v dizajne ničím výnimočným. Zaoblený tvar listov sa stal obľúbeným dekorom bytového textilu a doplnkov. Pracujeme s detailom aj celkom. Mätovo zelená sa krásne kombinuje so sivou a antracitovou. V interiéri pôsobí veľmi jemne a sviežo.

PRE SVOJE MIESTO VO SVETE

Každý koberček, predložka a rohožka GRUND vo farbách trendov 2023 ponúka rovnaké vlastnosti, pre ktoré ste si ich vybrali. Poskytuje teplo a bezpečie. Stále farby vydržia opakované pranie a sušenie v bubnovej sušičke. Každé vlákno má svoje presné miesto, tak ako všetko v prírode. Na vás zostáva len vybrať si to, ktoré sa dokonale hodí k stránke a k vášmu miestu na svete.